За мен и моя блог

Казвам се Силвия Кирова, на 42 години съм и живея в София. От осем години съм преподавател в най-големия български икономически университет и имам докторска степен по международни финанси. Научните ми интереси са свързани именно с финансите – как функционират финансовите пазари, от какво са мотивирани участниците на тези пазари, какво правят централните банки, регулаторите и глобалните финансови институции за да осигурят финансова стабилност. Най-зареждащата част от моята работа е срещата със студентите, а най-голямото предизвикателство при тези срещи е да провокирам интереса и да задържа вниманието на младите хора (конкуренцията за вниманието им, която срещам е голяма 😊). От опита ми със студентите научих, че колкото по-сложни теории им представям, толкова по-малък е шансът да стигна до тях и да ги науча на нещо. Ето защо, моя основна задача стана да се опитвам да „преведа“ тези теории на разбираем език и да ги поднеса по един достъпен и приятен начин.
Наред с професионалното ми развитие, в личен план нещата се развиха така, че с раждането на двете ни дъщери (близначките Анна и Мария) преди осем години, семейството ни за един ден се удвои. С това задачите ми, свързани с домакинството не просто се удвоиха, а се умножиха многократно. Разходите ни буквално излязоха от контрол. Личното ни време остана в миналото. Вероятно и вие сте преминали през това и знаете, че най-хубавите моменти в живота могат да бъдат и много предизвикателни. В този момент академичните ми познания не можеха да ми помогнат много за да управлявам личните си финанси, семейните дела и времето си, а балансът между личен и професионален живот ми се струваше непостижим. Така постепенно дойде и идеята ми за Finance for Mums.
Като жена и майка непрекъснато ми се налага да вземам финансови решения за мен и моето семейство. От пазаруването за домакинството и дребните ежедневни разходи, през покупката на автомобил или сключването на договор за ипотечен заем, до финансовото планиране на образованието на децата и осигуряването на старините. Всички тези решения са свързани с пари и от тях зависи качеството на живота ни и благосъстоянието ни в бъдеще. В никакъв случай не изключвам мъжете от тази отговорност. В нашето семейство бюджетът е общ, и двамата със съпруга ми допринасяме за него, а решенията вземаме с постигане на съгласие за това кое е най-доброто за нас. Социалната роля на жената обаче, да осигури храната и уюта в дома, да се грижи за децата и за по-възрастните родители, предполага много по-голяма ангажираност с финансови решения ежедневно, така да се каже на оперативно ниво. Затова са нужни и познания.
В днешно време нуждата от финансови знания става все по-належаща и поради това, че намалява сигурността на работното място, повишава се мобилността и гъвкавостта, разнообразяват се източниците на средства, а доходите стават по-несигурни и променливи във времето. Финансите могат да бъдат много вълнуващи, но и отблъскващи със своята сложност. Достатъчно е да чуете за „секюритизация“, „хеджиране“ или пък за „високочестотна търговия“, за да решите, че вие и финансите нямате нищо общо и да загубите интерес. Същевременно сложните понятия и процеси могат да бъдат обяснени по достъпен начин, така че всеки да намери по нещо за себе си, да го пречупи през личния си опит, да го приложи или поне да разбере по-добре нещата, които го заобикалят.
Именно с тази задача идва Financeformums.bg-да ви помогне да вземате финансови решения добре информирани, с отговорност и компетентност, да търси пресечната точка между случващото се в областта на финансите и вашите лични и семейни финанси.

COMMENTS