Книгата, която прочетох: „Умни пари“ на Стойне Василев

Книгата, която прочетох: „Умни пари“ на Стойне Василев

Още когато започнах да обмислям създаването на блог за лични финанси имах желание в него да включа рубрика, в която да ви разказвам за книгите, които чета. Чета много и различни книги, но тук мястото ще бъде отделено само за такива, посветени на бизнес и финансови теми. Пак по същото време много си мислех за това кои са онези личности, които са се превърнали в знакови имена в областта на личните финанси. Веднага в съзнанието ми изникнаха имената на Дейв Рамзи, Сюзън Орман и Калапана Фицпатрик, живеещи и работещи на хиляди километри от нас. Единственото българско име, което асоциирах с личните финанси беше това на Стойне Василев. Познавах го като гост на някои телевизионни предавания, автор на онлайн изданието SmartMoney.bg. и модератор на фейсбук групата „Лични финанси за всеки“. Ето защо, когато през месец юли тази година на пазара се появи „Умни пари“  на Стойне Василев вече знаех и коя ще е първата книга, която ще ви представя.

И така, ако трябва с едно изречение да определя какво представлява книгата на Стойне Василев, мога да кажа, че това е първият сериозен и всеобхватен български наръчник за управление на личните финанси и инвестиране в България. Акцентирам върху „сериозен и всеобхватен“ и „български“, защото и преди съм попадала на книжки за лични финанси на български автори, които третират само някои отделни въпроси, както и на чуждестранни издания по темата, които пък са много откъснати от нашата действителност. За първи път в тази книга намирам всичко на едно място и то е толкова актуално и толкова българско.

Какво намерих в книгата? В „Умни пари“ открих отговори на всички въпроси за личните финанси, които са ме вълнували, даже и на тези, които още не ми бяха хрумнали. Стойне Василев е включил множество теми – за спестяването и кредитирането, за видовете инвестиции, за застраховането, за финансовото осигуряване на старините, за финансовото планиране. Освен това от книгата можете да научите за банковата система в България, за организацията на пенсионната ни система, за видовете финансови консултанти у нас и как работят те. Това, което много ми допадна е, че темите са поднесени по един достъпен и приятен за четене начин, без характерната за подобни книги претенция и излишна сложност. Според мен ценното в нея е, че авторът е засегнал именно въпросите, които най-много вълнуват хората, които се докосват до техните финансови страхове  – за какво да внимаваме, когато вземаме кредит, какво ни очаква при тегленето на ипотечен кредит, какво трябва да знаем, ако купуваме недвижим имот с цел инвестиция, какви капани крият различните видове инвестиции и т.н. Преминавайки през всички теми последователно, попивах практическите съвети на личен финансов консултант с близо 20-годишен опит. Повечето от нещата, за които пише са ми познати като принципи и концепции, някои прилагам и сама на практика, но ми беше приятно да ги видя така добре подредени на едно място, да си „сверя часовника“, така да се каже.

Още две неща ми направиха добро впечатление в книгата. На първо място тя е много лична. Четейки я, ми беше интересно да науча историята на един самоизградил се и успял българин. Не  познавам Стойне Василев лично, а след като прочетох книгата вече знаех толкова неща за него, сякаш го познавам от години – как е стигнал до мястото, на което се намира днес, как е изградил бизнеса си, че дори и къде живее. По този начин ми се струва, че той успява да доближи читателя до себе си и да го накара да му вярва. Аз лично останах с впечатлението, че Стойне Василев  не ми преподава с тази книга някакви клиширани уроци за личните финанси, а сякаш ме води по път, по който е преминал лично или посредством хората, които е консултирал. Вярвам, че той самият е теглил ипотечен кредит, сам е правил подобрения в жилището си, сам инвестира в акции и други инструменти, а не просто е чел как се правят тези неща.

Другото положително за мен нещо е, че книгата подтиква към действие, към една полезна промяна в личното ви отношение към личните ви финанси. „Умни пари“ завършва с поглед в бъдещето, като авторът ни учи как да съставим личен финансов план, да инвестираме в себе си и да работим за финансовата култура на децата ни. Освен това, чрез различни предизвикателства, Стойне Василев провокира читателя да се замисли и да търси какво може да промени, така че да се подобри животът му. За мен това беше много ценно.

Какво не ми хареса в книгата? Трудно ми е да определя какво не ми хареса в нея. По-скоро ще напиша за кого според мен е подходяща и за кого не. Книгата е предназначена за хората, които искат да повишат своята финансова култура и да сложат финансов ред в живота си. Тази книга ще бъде едно добро начало за целта. В този ред на мисли, смятам че книгата е хубаво попълнение в библиотеката на всяко едно съвременно българско семейство. Книгата не би била подходяща за хора, които са напреднали в инвестициите в ценни книжа, в търговията с валута, които са специалисти в областта на кредитирането или пък в застраховането  и искат само и единствено да получат още по-задълбочени знания в своята си област.

И накрая, „Умни пари“ предлага едно приятно читателско изживяване на любителите на книгите със стилната си и добре издържана корица. Можете да я прочетете на един дъх, като роман, а можете да я използвате и като наръчник, тема по тема по въпросите, които ви вълнуват към момента. Изборът е ваш.

 

снимка: Калина Джокова

 

 

 

COMMENTS (1)

  • comment-avatar
    Димитър Йовев September 26, 2018

    Съгласен и подкрепям напълно! 🙂