Кои са най-значимите финтех компании в света и каква е тяхната дейност

Кои са най-значимите финтех компании в света и каква е тяхната дейност

От няколко дни се опитвам да направя списък с най-големите финтех компании в света към днешна дата, но това изглежда не е толкова лесна задача, колкото ми се струваше в началото. Информация и класации на финтех компании в интернет има в изобилие, но се оказа доста трудно да намеря данни от оригиналните източници – бази данни, класации на реномирани издания и други, поради това, че те не са публично достъпни (или поне безплатно не са). Освен това, различните организации, които правят свои класации използват различна методология и съвсем естествено стигат до различни резултати, които не са сравними. Така например Forbes прави класация на 50-те най-значими финтех стартъпи в света Forbes Fintech 50, в която класация попадат само компании, които са частни, а не публични и такива, и които имат дейност и клиентска база в САЩ. Поради тези особености в списъка на Forbes от 50 компании има само 5, които не са базирани в САЩ и сред тях не попадат големи играчи, включително най-голямата частна финтех компания. Подобни класации има и за европейските финтех компании с известен уклон и превес на английски представители. Има и по-нова класация – на CB Insights за 2018 година, която може да се види в английското издание Business Insider, но незнайно защо тя изключва някои знакови имена от финтех бизнеса. Консултантската компания KPMG също съставя класация – такава на стоте най-иновативни финтех фирми, като освен стойността им, тя отчита и други фактори, като географско покритие и секторно разнообразие.

Тук избрах да ви представя класацията на Techcrunch на т. нар. финтех „еднорози“ към 2017 година. Ако до скоро еднорогът за мен беше само митично създание, това вече не е така. В предприемачеството, терминът „еднорог“ означава стартъп, стартиращо предприятие, в което обикновено инвестират фондове за рисков капитал и което е достигнало пазарна стойност над 1 милиард долара.

Techcrunch е онлайн медия за новини и анализи в областта на технологиите, която разработва и съответно продава бази данни и аналитични материали. До информацията стигнах посредством блога на Крис Скинър (www.thefinanser.com), който е едно от най-влиятелните лица във финтех. Той е автор, коментатор и блогър, и сам участва в създаването на подобни класации.

Списъкът с най-големите финтех играчи на Techcrunch съдържа 21 еднорога, които се финансират посредством фондове за рисков капитал. От този списък отсъстват публично търгуваните компании (като например PayPal, смятана за най-старата финтех фирма).

 

 

 

Компания Страна на произход Пазарна стойност (млрд. долара)
1. ANT Financial Китай 60
2. Lufax Китай 18,5
3. Stripe САЩ 9,2
4. ZhongAn Китай 8
5. JD Finance Китай 7,1
6. One97 Communications Индия 4,83
7. SoFi САЩ 4,3
8. Credit Karma САЩ 3,5
9. Adyen Холандия 2,3
10. Mozido САЩ 2,39
11. Avant САЩ 2
12. Firstp2p Китай 2
13. Prosper САЩ 1,9
14. Lakala Китай 1,6
15. Qudian Китай 1,5
16. Robinhood САЩ 1,3
17. TransferWise Обединено Кралство 1,1
18. Gusto САЩ 1,05
19. Kabbage САЩ 1
20. Funding Circle Обединено Кралство 1
21. Rong360 Китай 1

 

Още първият поглед върху този списък ни показва очевидната доминация в сектора на китайски и американски компании. Сред 8 китайски и 9 американски финтех стартъпи намираме и 3 европейски и един индийски. А сред първите пет най-големи има само една компания извън Китай.

Какъв е бизнесът на тези фирми? Ще се спра на няколко имена.

Ant Financial е най-голямата финтех компания в света. Тя е създадена официално през 2014 година, но е наследник на Alipay, платежният бизнес на китайския онлайн търговец Alibaba. Ant Financial оперира най-голямата платформа за онлайн и мобилни плащания.

Lufax също е китайска компания – най-големият peer-2-peer кредитор в света, който посредством платформата си свързва заемополучатели с лица, желаещи да инвестират в отпуснатите заеми. Компанията е създадена през 2011 година и до 2017 г. има 7 млн. регистрирани потребители, отпуснати 200 хиляди заема на стойност около 250 млрд. долара.

Stripe е най-голямата американска финтех компания. Тя оперира в областта на разплащанията и позволява на потребители и търговци да правят, респективно приемат плащания през интернет. Основана е през 2010 г. и работи в САЩ и още около 20 държави. Близо 150 000 търговци в САЩ използват Stripe. Смята се, че фирмата обработва плащания на стойност около 20 млрд. долара на година.

Zhong An е китайска застрахователна компания, която работи само в интернет пространството. Това е първият застраховател, който използва Big Data за прогностични модели, чрез които избира най-добрия застрахователен продукт за клиентите си.

SoFi е американска P2P платформа, създадена през 2011 г. Тя работи в областта на рефинансирането на студентски заеми, ипотечни заеми и потребителски кредити. Компанията има 150 000 активни потребители и е финансирала заеми на стойност 10 млрд. долара.

Credit Karma e американска компания, основана през 2007 година. Нейният бизнес се състои в предлагането на онлайн инструменти за управление на личните финанси. Фирмата изготвя безплатно кредитната оценка на потребителите си, които са около 60 милиона.

Adyen е единствената европейска финтех компания, която попада в първите десет от този списък. Тя е основана в Холандия през 2006 г. и е оператор на платежна платформа.

TransferWise и Funding Circle са другите две европейски компании в списъка и затова също заслужават внимание, още повече, че TransferWise работи и в България. TransferWise е създадена през 2010 година от двама естонци, работещи в Лондон. Фирмата предлага международни парични трансфери. Funding Circle пък е платформа за кредитиране на малкия бизнес, създадена в Англия през 2010 година.

Ако трябва да обобщя, най-големите финтех стартъпи в света са в Китай, следвани от САЩ. Европа също има свои представители в реномираните класации на финтех бизнеса. Финтех компаниите оперират основно (но не само) в две бизнес сфери – разплащанията и заемите. В голямата си част финтех стартъпите са създадени след 2010 година и за няколко години бизнес моделът им се утвърждава, повишавайки пазарната им стойност до над 1 млрд. долара.

 

 

COMMENTS