Phyre или българското огън приложение

Phyre или българското огън приложение

През изминалото лято попаднах на една статия в „Капитал“ за дигиталните портфейли. Към онзи момент знаех, че такива съществуват, но самата аз не бях ползвала. От статията научих също, че в България има фирми, които предлагат такива решения. Става въпрос за приложения, които са разработени специално за българския пазар. Като един истински финансов блогър реших, че задължително трябва да изпробвам как работят тези приложения и без много да се чудя избрах едно от тях. Спрях се на приложението Phyre, защото беше най-новото към онзи момент на пазара и защото е дело на български финтех стартъп, а пък идеята по някакъв начин да се подпомагат стартиращите български фирми ми допада. И така, реших да изпробвам как работи това приложение и го свалих на телефона си. Ползвам го няколко месеца и вече могада споделя моите впечатления.

Започвам с това, че свалянето и инсталирането на приложението е сравнително лесно. Като жена на 40+ мога да ви кажа, че технологиите не са ми слабост. Даже изпитвам известна неувереност дали ще мога да се справя. Е, справих се без никакви проблеми. Научих, че телефонът ми има NFC (near field communication), технологията която позволява безжичното прехвърляне на данни. Ако искате да правите мобилни плащания с подобни приложения телефонът ви задължително трябвада има вградена такава функция. В резултат от инсталацията се сдобих с код за заключване на телефона, което не е чак толкова лошо. Недоволни от този факт се оказаха дъщерите ми, които вече не могат безконтролно да разглеждат телефона ми.

Инсталирането на приложението предполагаше също запознаване с общите условия и тарифата, което макар и понякога досадно е много важно. В тарифата най-много ми хареса това, че е сравнително опростена и лесна завъзприемане. Още повече ми хареса това, че първата година ползването наприложението е безплатно. Това означаваше, че ще имам достатъчно време да го тествам безплатно и да реша дали да продължа да го ползвам. След изтичането на една година таксата за обслужване ще бъде 1 евро на месец.

Толкова за инсталирането. Какво може да се прави с Phyre? Благодарение на приложението можете да плащате сметките си в магазини и заведения само с телефона си. Вместо да плащате с кеш или с карта,плащате като отивате на приложението, натискате бутона PAY, въвеждате 4-цифрен Phyre PIN и доближаватетелефона си до ПОС терминала. Първо обаче трябва да свържете приложението с ваша съществуваща банкова сметка и чрез бутона „Зареди“ да заредите в приложението някаква сума пари, по ваше желание. Моето първо зареждане беше за 50 лева.

Първият ми опит да платя с приложението от телефона беше в кварталния магазин и за съжаление се оказа неуспешен. Комуникирах за този проблем на Phyre, но въпреки своевременната им намеса и насоки, към днешна дата все още не мога да извършвам мобилни плащания във въпросния магазин. Това вероятно се дължи на някаква особеност на техния ПОС терминал. Това не ме отчая и направих втори опит в по-голям магазин, верига дрогерии, където плащането премина успешно. Последваха втори, трети и т.н. успешни плащания с телефона ми.

Другата функционалност, която има приложението е да се дигитализират карти за лоялност. Това са всички онези карти, които издуват портфейла ви, но е хубаво да ги имате, защото ви дават отстъпки при пазаруване. С приложението можете да ги дигитализирате и да ги имате всички в телефона си. Не е сложно. Така, когато плащам не е необходимо да търся банковата ми карта и картатами за отстъпки (спестява ми близо 5 минути ровене в портфейла), а използвам само телефона. През приложението мога да разглеждам и актуалните каталози на различни търговски вериги.

Една друга опция, която ползвам е виртуалната Phyre карта за сигурни плащания през интернет. Сега идват празници и тази година голяма част от подаръците ги поръчах онлайн. Винаги когато плащам онлайн пред мен стои въпросът дали е гарантирана сигурността на парите ми и рискувам ли нещо. Имах известни притеснения, когато плащах онлайн с банковата карта, по която получавам заплатата си. Виртуалната карта на Phyre ми решава този проблем. По нея има толкова пари, колкото са ми необходими за покупката. Предвидена е и възможност за издаване на физическа банкова карта към Phyre сметката, но аз не съм се възползвала от тази услуга, защото имам достатъчно такива карти и още една не ми е необходима.

Какво друго не ползвам от приложението? Все още не съм използвала опцията да изпращам пари на някого чрез приложението, а и никой всеоще не ми е изпратил на мен😊  Това обаче е една възможност, която бих ползвала в бъдеще. Когато децата поотраснат още и започнат сами да си купуват разни неща, вместо да ползват банкови карти (вече има банкови карти за деца) могат да си свалят приложението на телефоните си и да им превеждаме пари чрез него. Тази функция позволява също и да се разделят сметки между приятели в заведения и ресторанти, но за целта трябва всички да имат приложението.  Тук е мястото да спомена, че и след първата година за тестване Phyre няма такса за превеждане на пари и за зареждане на сметка.

Сега, след като близо 4 месеца ползвам приложението се опитах да си отговоря на въпроса какви мои нужди удовлетворява и какви проблемими решава то. Мисля, че виртуалната карта е много точно попадение в целта. Тя дойде в най-подходящия за мен момент. Що се отнася до мобилните плащания, в нашата родна действителност и при моя начин на живот и пазаруване, на този етап те няма да заменят на сто процента за мен доброто старо плащане с пари в брой или с карта. Но пък са една модерна и удобна алтернатива, която занапред ще набира все по-голяма популярност. Да неговорим, че сега спокойно мога да изляза от къщи само с телефон и да си забравя портфейла.

Снимка: freepik.com, Designed by Fanjianhua

COMMENTS